- en waarom je buiten de ideale toilethouding geen voorbeeld moet nemen aan ‘De Denker’ -

Hier was ik heel goed in.

Neen, niet zo zeer in de ideale toilethouding aannemen, maar wel in nadenken, zoals ‘De Denker’ van Rodin.

Ik kon er wat van.

En vooral over de grote vraagstukken van het leven, of ik wel een bepaalde stap zou zetten of niet. Of toch wel? Ah, neen, toch niet…

Zot werd ik er van!

Want van zodra ik wist, ja, ik ga het doen, kwam er plots weer een nieuwe ‘ja-maar’ bovendrijven.

Doeme he!

Van waar kwam dit toch?

Die ‘ja-maars’ die één voor één de revue bleven passeren, bleven maar stromen. Van waar kwam dit toch?

Wel, achter die stroom van argumenten bleek maar één ding te zitten, namelijk de enige echte Mister Oerbrein, yes, the one and only!

Jij snodaard!

Van waar komt dat ding toch en hoe heeft dit zich in mijn hoofd genesteld?

Mister Oerbrein

Wel, er was eens, heel lang geleden een heel klein mannetje dat door het bos liep en heel de tijd zong van ‘niemand weet, niemand weet, dat ik Mister Oerbrein heet’…

Neen, serieus, van waar komt dat oerbrein nu echt?

Dissectie van de hersenen

Wij mensen onderscheiden ons van andere zoogdieren door onze neo-cortex. Hiermee kun je vooruit plannen, evalueren en een helikopterview creëren.

Naast deze neo-cortex, hebben we nog een ander brein, namelijk ons oerbrein in de volksmond. Dit brein hebben we wél gemeen met andere zoogdieren. Dit is het brein dat vooral gericht is op korte termijn, vandaag overleven.

Dit betekent ook dat plezier, genot van vandaag voorrang krijgt op weten dat het pijn zal doen op lange termijn.

Verslavingen

Dat zie je bijvoorbeeld terug in het klimaatprobleem van vandaag en in verslavingen. Je weet dat roken en suiker op termijn slecht is, maar als je het vandaag doet is er (waarschijnlijk) nog geen probleem. 

Hetzelfde als druk bezig zijn. Druk bezig zijn levert je vandaag iets op, bijvoorbeeld niet te hoeven bezig zijn met oncomfortabele dingen die op lange termijn veel meer opleveren. Als je dit echter dag in dag uit doet, doe je uiteindelijk niet wat er wel toe doet en kom je op het einde van je leven tot de vaststelling dat je leven voorbij is en dat je nooit het leven hebt geleid dat je écht wou. 

Dit weten is één ding, maar het uiteindelijke resultaat zit hem in de keuzes die je maakt en de dingen die je doet.

Weten en toch niet in actie komen

Want de meeste mensen weten wel dat bijvoorbeeld dag in dag uit stress hebben op je werk heel slecht is voor je gezondheid en tóch komen mensen vaak niet in actie.

De meest voorkomende reden hiervoor is angst en wel in deze vormen:

•         Angst dat we niet goed genoeg zijn, dat we het niet waard zijn of dat we het gevoel hebben dat anderen veel beter zijn ons.

•         Of angst voor afwijzing en uitsluiting. Dat de mensen die ons lief hebben ons niet begrijpen of onze mooie grote dromen maar raar vinden en ons daarom afwijzen. Of bang dat mensen een mening over je zullen vormen.

•         Angst voor het onbekende. Omdat we niet weten wat er gaat gebeuren als we een bepaalde keuze maken. Dat er wel eens vervelende dingen kunnen gebeuren als we onze zekerheid los laten.

Durven onder ogen te komen

Om je angsten te kunnen overwinnen moet je weten waarvoor je bang bent. Het maakt niet uit waar je bang voor bent als je je angsten maar onder ogen durft te komen en ze durft te voelen.

En dat is nu net hetgeen mij geholpen heeft om van dat verdomde gepieker af te geraken en in actie te komen.

Finally!

De vijf stappen

Concreet paste ik 5 stappen toe (en pas ik ze nog steeds toe bij enge dingen die ik niet durf te doen, maar wel graag wil).

Ik deel ze graag met jullie in het gratis 5 stappen plan: Bang zijn en het toch doen, in 5 stappen van piekeren naar vieren*


Download hier het gratis 5 stappen plan, succes!


Wil je meer weten over het waar maken van jouw droomleven? Check dan deze blogs voor nog meer interessante tips:- van een okselvijvermomentje naar een voldaan gevoel - Een tijdje geleden nodigde mijn businesscoach me uit voor een interview voor zijn

Verder lezen


- En wat een cruiseschip daar mee te maken heeft - Zowat 17 jaar heeft het geduurd vooraleer ik wist wat er

Verder lezen


PS: Wil je graag als eerste de volgende blogpost ontvangen?

Zet je hieronder op de lijst en je zit op de eerste rij!

Stuur me een e-mail wanneer je nog meer van dit hebt!