- En wat een cruiseschip daar mee te maken heeft -

Zowat 17 jaar heeft het geduurd vooraleer ik wist wat er knaagde en naar wat ik echt verlangde, yep, 17 jaar…

Ik deed tal van assessments, volgde loopbaancoaching en deed online trainingen, tot ik eindelijk ontdekte wat mijn energie doet stromen en hoe ik het leven kon leiden dat ik echt wilde.

De eerste stap daarin was ontdekken naar wat ik nu eigenlijk verlangde.

Wat is verlangen?

Yes, verlangen, zo’n begrip dat niets zegt. Inderdaad.

Waar het op neer komt is dat je ontdekt wat jouw drijfveer is in jouw leven, waarom je de dingen die je leuk vindt graag doet, wat jouw kernwaarden zijn of wat jouw ‘why’ is zoals Simon Sinek zou zeggen.

En gelijk heeft hij. Van zodra ik wist wat mijn ‘why’ was, werd alles duidelijk en volgde het ene ‘aha’ moment na het andere.

Zo leerde ik bijvoorbeeld waarom ik niet bepaald sta te springen om een cruise te doen, maar ook wat me aantrekt en afstoot in bepaalde jobs.

Van zodra ik wist wat mijn kernwaarden waren, kon ik perfect benoemen wat de reden was van mijn ‘neen, dank je, daar doe je me geen plezier mee’.

De cruise

Wel, als je weet dat vrijheid, groei, verbondenheid, avontuur en natuur mijn kernwaarden zijn, dan vertaalt zich dat bij de gedachte aan een vakantie doorbrengen op een cruiseschip in deze gevoelens:

  • Vrijheid: ik moet me vrij kunnen bewegen op vakantie, liefst met een fiets of auto binnen handbereik. Je begrijpt dat een cruiseschip dan geen ‘match’ is voor mij.
  • Groei: ik voel me top wanneer ik dingen kan bijleren en liefst op een rustig plekje met een goed boek (non-fictie graag). Een rustig plekje, buiten de kajuit, zie ik niet meteen binnen de mogelijkheden vallen op een schip.
  • Verbondenheid: ik krijg enorm veel energie wanneer ik diepe verbinding kan voelen met mensen en wanneer ik hen kan helpen. Op een cruise wordt alles voor je gedaan, dus mijn kansen om iemand te helpen slinken in dit geval aanzienlijk.
  • Avontuur: mijn bloed gaat stromen wanneer ik spannende dingen kan doen die ik nog nooit gedaan heb. Dat hoeven geen levensgevaarlijke dingen te zijn, maar het mag wel spannender zijn dan een avondje bingo of een workout in het zwembad.
  • Natuur: ik word enorm blij van de natuur, de ongerepte natuur met bergen, bossen, weilanden enzo. De zee is ook mooi, maar van alleen water word ik niet happy.

Voor alle duidelijkheid: ik heb absoluut niets tegen mensen die dit wel leuk vinden (#loveyou #mijnoudstedochter), ik heb enkel geleerd dat dit niets voor mij is en nu weet ik ook waarom, dus no offence to the cruise lovers he!

Naast mijn vakantiekeuze werd me ook duidelijk waarom mijn job als accountmanager mij niet meer blij maakte. En wat uiteindelijk wel mijn droomjob is.

Mijn droomjob

Ik voelde als accountmanager een steeds groter wordende leegte ontstaan, maar ik kon er niet de vinger opleggen aan wat dit nu juist lag, totdat de kernwaarden in de picture kwamen natuurlijk.

Zo werd het geheim van mijn droomjob onthuld:

  • Vrijheid: dit was de hoofdreden waarom ik ooit voor accountmanager had gekozen, nl. de vrijheid om je eigen agenda te bepalen. Die was er tot een bepaalde hoogte wel, maar niet voldoende. Kunnen kiezen wat je doet, wanneer en met wie is voor mij de ultieme vrijheid.
  • Groei: ik word blij van dingen bijleren en dat was ook nog steeds het geval, maar ik kreeg niet het gevoel van ergens expert in te worden. Ook al werd er geapplaudisseerd voor het behalen van de targets, hiphoi, ik werd er niet happy van. Het gemis van een expert te kunnen worden in iets begon te knagen. Kunnen bijleren en expert worden in iets moet dus expliciet onderdeel zijn van mijn job.
  • Verbondenheid: en wat daar mee samen hing, was mijn verlangen naar verbondenheid dat niet vervuld werd doordat ik niet het gevoel had dat ik mensen écht kon helpen, hen écht waarde te kunnen bieden. Dat gevoel van écht kunnen bijdragen aan iemand zijn geluk, moet dus zeker en vast ook aan bod komen in mijn job om als droomjob gekwalificeerd te kunnen worden.
  • Avontuur: het contacteren van prospecten hield wel een bepaalde vorm van avontuur in, maar van echt ‘hands-on’ avontuur waar je zowel hoofd als handen in de strijd moet gooien, was geen sprake. Dat miste ik enorm. Dus ook een must have voor mijn droomjob.
  • Natuur: tja, het is duidelijk dat deze kernwaarde volledig onvervuld bleef. Het er kunnen op uit trekken in de natuur is iets waar mijn hart sneller van gaat slaan, dus ook een ‘check in the box’ als het gaat om voorwaarden voor mijn droomjob.

En zo werd alles duidelijk

Ik ontdekte dat ik blij werd van ondernemen omdat dit een 10 scoort op vrijheid. En dat ik als activiteit graag mensen help door mijn ervaringen te delen (groei en verbondenheid), liefst zo veel mogelijk buiten, met een goeie balans tussen hoofd en handen. Dus de job van zelfstandig outdoor life coach is voor mij een dikke match

Van zodra een job ‘matcht’ met jouw kernwaarden, is de kans heel groot dat je jouw droomjob te pakken hebt. En aangezien er meerdere jobs een ‘ja’ kunnen hebben op het vlak van jouw ‘why’, zullen er ook meerdere jobs zijn die in de categorie droomjob passen. Weten wat jouw kernwaarden zijn, is dus de basis voor het vinden van jouw droomjob. Dus waar wacht je nog op? Go for it!

Hoe dan?

Denk je nu, jaja, allemaal goed en wel, maar hoe weet ik dan wat mijn kernwaarden zijn? Hoe ontdek ik wat mijn ‘why’ is?

Goeie vraag. Het is namelijk helemaal niet zo gemakkelijk om die te vinden.

Bij mij heeft het jaren geduurd vooraleer ik wist naar wat ik nu eigenlijk verlang en wat dus mijn kernwaarden zijn.

De methodes die me uiteindelijk brachten naar waar ik op zoek was en me leerden hoe ik mijn droomleven kon verwezenlijken, hadden als basis het werken met kleine stapjes in combinatie met tijd. Deze technieken heb ik als 'efficiency lover' verwerkt tot een handig programma van 13 stappen.

De eerste van 13 stappen daarin is ontdekken naar wat je nu eigenlijk verlangt.

Om anderen te behoeden van jarenlang geploeter in de wereld van assessments en loopbaancoachings deel ik gratis een aantal inzichten uit stap 1 via de *7 Dagen Discovery Challenge*.

Ga de challenge aan en ontdek naar wat je nu echt verlangt!

Zin in?

Allright!

Vul hieronder jouw gegevens in en ontvang hem gratis!

PS: Wil je graag als eerste de volgende blogpost ontvangen?

Zet je hieronder op de lijst en je zit op de eerste rij!

Stuur me een e-mail wanneer je nog meer van dit hebt!